Zoveel kwetsbaren en zoveel zorgen

Zoveel kwetsbaren, zoveel zorgen

De toename in aantallen kwetsbaren, maar ook in multiproblematiek zorgt voor situaties die steeds vaker uit de hand lopen. Toch hoeft dit niet zo te zijn, als we in staat zijn om anders naar het probleem te kijken. Maar over hoeveel kwetsbaren en welke problematiek hebben we het eigenlijk? Voor het nieuwe e-book over de kracht van kwetsbaren gaan we op zoek naar antwoorden en nieuwe krachten.

Ouderen

Ongeveer 20 procent van de Nederlandse bevolking is ouder dan 65 jaar. Ruim 3 miljoen 65-plussers wonen in particuliere huishoudens en meer dan 100.000 in institutionele huishoudens, zoals verpleeg- of verzorgingshuizen. Specificeer je dit naar 70-plussers, dan is de leefsituatie als volgt: van de bijna 1,9 miljoen zelfstandig wonende 70-plussers is 38 procent alleenstaand en 13 procent heeft geen kinderen of alleen kinderen die buiten Nederland woonden.

7 procent van de ouderen heeft geen partner én geen kinderen. 29 procent van de ouderen met kinderen heeft te maken met een woonafstand van meer dan 30 kilometer.

Sociaal contact

83 procent van de bevolking heeft minimaal wekelijks contact met familie. 76 procent had daarnaast ook wekelijks contact met vrienden en 58% met buren. Opvallend is dat ouderen juist vaker contact hebben met hun buren. Bijna 75 procent van de 65-plussers heeft wekelijks contact met de buren.

Financiële problemen

Meer dan een half miljoen huishoudens heeft minstens een jaar een inkomen tot 101 procent van het sociaal minimum. Dit gaat voornamelijk om huishoudens met een huurwoning. De groep alleenstaanden staat hierbij bovenaan (353.000), gevolgd door eenoudergezinnen (64.900), paren zonder kinderen (58.200) en paren met kinderen (39.200).

Het percentage kwetsbare bewoners met financiële problemen is opvallend hoog. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat een kwart van de huurders zulke hoge woonlasten betaalt, dat zij weinig geld overhouden om ook de andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Maar liefst de helft van de bewoners heeft moeite met rondkomen en 30% heeft betalingsachterstanden.

E-book

Uitgebreidere informatie en achtergronden tref je in het volledige artikel in het e-book De kracht van kwetsbaren. Dit e-book ontvangen alle leden van GemeentenNL gratis na verschijnen.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →