EVENT: Vitaal Wonen

Tijdens dit event richten we ons op het bereiken van gezondheid en vitaliteit binnen de context van wonen. Samen verkennen we oplossingen om het pad naar Vitaal wonen voor iedereen te realiseren.

 

Datum en plaats

Donderdagochtend 10 oktober 2024
Locatie: De KAS - De Bleek 13, 3447 GV te Woerden.

Prijs

Alleen leden van GemeentenNL kunnen gratis aan dit event deelnemen. 

Aanleiding

In de afgelopen jaren nam de concentratie van mensen in een kwetsbare situatie in de sociale huursector flink toe. En vaker dan voorheen ervaren bewoners psychische problemen en fysieke gezondheidsproblemen. Gezond wonen en leven is voor veel bewoners dus nog niet altijd vanzelfsprekend.

Wetgeving

In de omgevingswet is het bereiken en in stand houden van een gezonde leefomgeving vastgelegd. Echter zien we in de praktijk dat partijen hiermee worstelen. Hoe is een gezonde leef- en woonomgeving te operationaliseren? Welke kansen biedt omgevingsbeleid voor gezondheidswinst? En hoe kunnen we gezond gedrag en gewoontes creëren door ingrijpen in de omgeving?

Waarom dit event?

Dit event gaat daarom in op de diverse aspecten van gezondheid en vitaliteit in relatie tot gemeenschappen, leef- en woonomgevingen. We zullen succesvolle praktijkcases bekijken waarin gezondheid en vitaliteit van mensen centraal staat, met speciale aandacht voor de rol van gemeenschappen en woonomgevingen. Het uiteindelijke doel is om het pad naar gezond en vitaal wonen voor iedereen te vereenvoudigen.

Centrale vragen

We zullen dieper ingaan op de volgende twee kernvragen:

  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat elk individu gezondheid en vitaliteit ervaart binnen zijn leef- en woonomgeving?
  • Op welke manier kunnen wij als professionals en organisaties een bijdrage leveren aan vitaliteit en gezondheid in leef- en woonomgevingen?

Programma

INLOOP
WELKOM door Sandra Kors, manager GemeentenNL
OPENING door dagvoorzitter
DE KOERS VAN VITAAL WONEN VOOR IEDEREEN door Judith Hin, onderzoeker leefomgeving en gezondheid (Planbureau voor de Leefomgeving, PBL)
Om in 2030 vitaal en gezond wonen voor iedereen te realiseren, is het belangrijk om de juiste koers te bepalen en te behouden. In deze bijdrage schetsen we wat het huidige beleid achter gezondheid en inrichting van de leefomgeving doet met gezondheidsverschillen. We benadrukken vooral hoe ruimtelijke uitsortering van mensen en voorzieningen kan leiden tot gezondheidswinst.
DIALOOG In deze dialoog maken we met elkaar de gezamenlijke uitdaging helder. Praat mee en licht je mening toe.
KORTE PAUZE
VISIE & CASUS – GEZONDHEIDSWINST DOOR LEEF-EN WOONOMGEVING door Martine van der Griendt-Slobbe, Ontwikkelingsmanager (Gebiedsontwikkeling BPD)
De praktijk is meestal complex als het gaat om vitaal en gezond wonen te realiseren. In deze bijdrage leer je hoe de leef- en woonomgeving kan worden vormgegeven om gezondheidswinst te behalen, hoe je vitaliteit en gezond wonen kwantificeert, wat het kost, en hoe je de brug slaat tussen de menselijke maat en systematische organisaties.
SUPERBRAINSTORM Er zijn meer oplossingen nodig die ons dichterbij het vitaal wonen voor iedereen brengen . Welke oplossingen zijn er vanuit jouw organisatie en expertise te bedenken. Waarmee kun jij aan de slag?
DIALOOG
Tijd om over te gaan tot actie. In groepen gaan we uiteen om de oplossingen die er liggen concreet te maken.
GETTING THE PICTURE De onderdelen uitdaging, oplossing en actie komen samen. We malen concreet wat we na vandaag kunnen doen, welke samenwerkingen we aan willen gaan en welke resultaten we daarmee kunnen halen.
GROEPSFOTO
Met alle deelnemers die de missie Een Thuis voor Iedereen in 2030 steunen.
LUNCH
EINDE BIJEENKOMST

Deelnemers

Tijdens de bijeenkomst ontmoet je andere leden van GemeentenNL die werken bij gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties, marktpartijen en zorgorganisaties.

De bijeenkomst in 2023 zat al snel helemaal vol. Het is dus zaak om je tijdig aan te melden. Er zal ook dit jaar een evenredige verdeling van diverse organisaties aanwezig zijn, zo kunnen we verschillende perspectieven bespreken en met elkaar nieuwe mogelijkheden verkennen.

Aanmelden

Als lid van GemeentenNL kun je gratis deelnemen. Nog geen lid? Maak het lidmaatschap nu gelijk nu in orde en wees er voortaan ook bij.

Inschrijfformulier

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.