Zonder digitale vaardigheden eindigt jouw toekomst hier

Zonder digitale vaardigheden eindigt jouw toekomst hier

ICT- gerelateerde vaardigheden worden in alle beroepen steeds belangrijker. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke Stichting CA-ICT. De digitale ontwikkelingen hebben volgens de stichting veel effect op de inhoud van jouw werk en de vraag naar deze vaardigheden zal alleen maar toenemen. Tijdens het Digital Event 2021 voor leden van GemeentenNL staan de gevolgen van toenemende digitalisering voor jouw werk centraal en hoor je van anderen hoe die ermee omgaan. De vraag is immers: heb jij zelf nog toekomst bij de gemeente?

Nieuwe skills

In alle beroepen en functies, en op alle opleidingsniveaus neemt de vraag naar digitale vaardigheden toe stelt de Stichting CA-ICT. Dit betreft zowel de basis digitale vaardigheden als echte technische skills. Tegelijkertijd worden de zogenaamde 21st-century-skills belangrijker. Daarbij kun je denken aan samenwerking, communicatie of creativiteit. Digitalisering van je werk betekent immers ook dat je op een andere manier samenwerkt, robots inzet om bepaalde taken over te nemen en dat je meer concentreert op de taken die om soft skills vragen.

Werken met data

Datagedreven werken wordt steeds meer de norm. Vooral specifieke vaardigheden rond Big Data, Analytics en Digital transformation worden veel gevraagd in de arbeidsmarkt. Die laatste zijn bijvoorbeeld vaardigheden op het gebied van Artificiële Intelligentie (AI), blockchain, cybersecurity, internet of things (IoT) of robotisering. Omdat de ontwikkeling van nieuwe technologieën en tools snel gaat, vraagt dat van jou een zekere gretigheid om te leren en innovatief te blijven. Want hoe succesvoller je kunt leren, hoe groter de kans dat je de nieuwe ontwikkelingen kan bijbenen.

Banen verdwijnen en veranderen

Door digitalisering verdwijnen de komende periode banen en beroepen. Voor 99 procent van de mensen zijn er diverse overstapmogelijkheden. Met de juiste digitale competenties ontstaan ook kansen voor nieuwe carrières, soms wel buiten de huidige sector. Om een succesvolle overstap te maken speelt ook intrinsieke motivatie een grote rol. Om succesvol te kunnen zijn vraagt het wel om investeringen van zowel overheid, bedrijfsleven, onderwijs en van jouzelf.

Wat jij kunt doen

Tijdens het Digital Event 2021 van GemeentenNL bespreken we met alle leden de relevante digitale ontwikkelingen en de gevolgen voor ons werk. Want weet jij bijvoorbeeld al of en hoe jij moet omgaan met een robot die taken van je overneemt? En weet jij hoe je collega’s meekrijgt in een verandering? Wees dan welkom op het Digital Event dat immers over jouw werk en dus jouw toekomst gaat.

Digital Event 2021

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →