Paradijsvogels: zo geef je leiding aan specialisten

Paradijsvogels

Als manager kun je meestal wel inhoudelijk meepraten met je medewerkers. Maar soms is dat niet het geval, zeker als een medewerker specialist is op zijn vakgebied is en ook nogeens een autoriteit. Hoe ga je daarmee om: laat je merken dat jij ondanks alles toch de baas bent, probeer je hetzelfde kennisniveau te halen of bied je ruimte aan de specialist. In het net verschenen boek Paradijsvogels vertelt Eric Kuisch wat je het beste kunt doen.

Inhoud

In zijn boek bespreekt Kuisch de aansturing van ICT-specialisten (“nerds” in zijn eigen woorden) maar zijn inzichten zijn net zo goed toepasbaar op andere vakgebieden. Paradijsvogels zijn volgens Kuisch een selecte groep van 1 tot 5 procent van de organisatie. Het zijn vaak goed opgeleide specialisten maar het kunnen ook selfmade experts zijn met superieure kennis. Je herkent ze aan hun continue passie voor hun vak en hun honger naar kennis.

Die groep weet veel meer dan de manager en toch moet je ze aansturen. Dat lukt niet met meer kennis, maar juist op een andere manier. Kuisch pleit met name voor het ondersteunen en beschermen van het talent. Daarvoor werkt hij zeven praktische tips uit. Die lopen uiteen van het bieden van een podium tot het geven van persoonlijke waardering.

Oordeel

Het boek Paradijsvogels is een lekker weg te lezen managementboek. Makkelijk leesbaar, niet te lang, goeie tips, praktisch en direct toepasbaar. Voor ervaren managers is het handig om toch weer even langs te lopen hoe je ook alweer met talent omgaat en voor beginnende managers biedt het houvast in de dagelijkse praktijk. Door het lezen van dit boek weet je weer hoe het ook alweer moet en jouw talentvolle medewerkers zullen beter presteren.

Gek genoeg bespreekt Kuisch de parallellen met andere beroepsgroepen dan ICT-ers niet. Dat is een gemiste kans want toppers bij de gemeente, in de zorg, het laboratorium, in de sport, wetenschap of advocatuur zijn minstens zo gebaat bij de zeven tips van Kuisch.

Wat je eraan hebt

Na het lezen van het boek Paradijsvogels:

  • geef je beter leiding aan specialisten
  • weet je weer wat je wel en niet moet doen
  • zul je meer ontspannen als manager
  • krijg je meer vertrouwen in je talenten

Het boek Paradijsvogels van Eric Kuisch is een uitgave van Business Contact en is daar ook te bestellen.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van GemeentenNL, het belangrijkste onafhankelijke platform voor gemeenten. Hij werkt voor en met organisaties in het publieke domein.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →