Prof.dr. Mierau: “Kwetsbaren niet ongezond en arm” (video)

Prof dr. Jochen O. Mierau is hoogleraar Economie van de Volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens het laatste ledenevent van GemeentenNL deelde hij zijn kennis en inzichten over kwetsbaren met alle leden van GemeentenNL. Mierau: “Het is een vergissing te denken dat kwetsbaar gelijk staat aan ongezond en arm. Het betreft net zo goed gezonde en hoog opgeleide mensen”.

Verantwoordelijkheid nemen

Mierau verbaast zich erover dat in ons land niemand de verantwoordelijkheid draagt voor de volksgezondheid. “De Minister van Financiën moet zich verantwoorden voor een te hoog opgelopen begrotingstekort. Maar er is nog nooit een minister of wethouder afgetreden voor falend volksgezondheidsbeleid”. Mierau pleit ervoor dat we zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gezondheid – bijvoorbeeld binnen onze wijk of wooncomplex – door vooral te kijken naar vergelijkbare wijken elders. Hoe proberen ze het daar op te lossen? Met als doel: niet ieder voor zich, maar allemaal samen.

Inhoud video

Prof. dr. Mierau bespreekt in zijn videobijdrage voor de leden van GemeentenNL welke belangrijke factoren van grote impact zijn op de meest kwetsbaren in onze samenleving. Hij geeft je inzicht in hoe je als professional kwetsbare groepen nu en in de toekomst beter kunt beschermen en ondersteunen.

Bekijk de volledige video in de kennisbank voor leden.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →