Kwetsbare ouderen krijgen tablet voor dagbesteding

Kwetsbare ouderen krijgen tablet voor dagbesteding

Ook in de gemeente Amstelveen moeten kwetsbare ouderen tijdens de periode van social distancing contacten zoveel mogelijk vermijden. Daardoor vallen activiteiten zoals de dagbesteding weg. Speciaal voor deze groep is een tablet ontwikkeld die contact maken eenvoudiger maakt en bovendien een vorm van dagbesteding biedt. Wethouder Zorg Marijn van Ballegooijen heeft 20 tablets in bruikleen gesteld aan de mensen die deelnemen aan de proef die in Amstelveen loopt op het gebied van dementie.

Digitale zorg 

“Met deze tablets kunnen mensen makkelijk contact opnemen met iemand uit hun (zorg)netwerk,” zegt de wethouder Ballegooijen. “Ze zijn super eenvoudig in gebruik en worden in Den Bosch en Amsterdam al met succes ingezet. Het gebruiken van de tablet draagt bij aan de sociale contacten van mensen met dementie en dat is natuurlijk erg belangrijk. Ook bevat de tablet een vorm van digitale dagbesteding zoals activiteiten, spelletjes doen, zingeving en een 24-uurs kanaal. De tablet kan daardoor ook mantelzorgers wat meer ruimte geven.”

Familie dichtbij

“Contact met anderen is ontzettend belangrijk,” vult Lies Zuidema voorzitter van de Ketenzorg Dementie Amstelland aan. “Mensen met dementie genieten ontzettend van een arm om hen heen, een aai of een knuffel. Juist dát missen ze nu. Deze tablets kunnen hen een beetje helpen om toch dichtbij familie te blijven.”

Sociale benadering

De tablet is ontwikkeld door Tao of Care, deze organisatie is de drijvende kracht achter de Social Trial Sociale Benadering dementie die in Amstelveen loopt. In die proef, waarbij lokale zorgaanbieders, zorgverzekeraars het ministerie van VWS en de gemeente zijn betrokken, worden inwoners met dementie en hun naasten ondersteund volgens de Sociale Benadering Dementie. Op de tablet staan programma’s die veel beelden bevatten en daardoor goed te bedienen zijn door mensen met dementie. De tablets zijn uiteraard geen vervanging van reguliere zorg, maar bieden in deze tijden van social distancing een extra contact mogelijkheid.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →