Gemeente in actie tegen tekort aan pleeggezinnen

Op alle basisscholen in gemeente Bergen op Zoom hangen spandoeken met de oproep om pleegouder te worden. Dit is een actie vooruitlopend op de Week van de Pleegzorg (31 oktober t/m 7 november).

Onbalans tussen vraag en aanbod

“Het zoeken naar pleegouders vraagt voortdurende aandacht”, zegt wethouder Barry Jacobs, “zeker nu er een onbalans dreigt te ontstaan tussen vraag en aanbod. Dat is landelijk zo, maar ook in Bergen op Zoom. Met de aanbieders van pleegzorg – Juzt en William Schrikker Pleegzorg – zijn we steeds op zoek naar mensen die opvang willen bieden aan kwetsbare kinderen en jeugd. Wij zoeken ouders die passende pleegzorg kunnen bieden aan kinderen met specifieke zorgbehoeften. Die afstemming moet goed zijn. Van alle kanten hoor je dat het pleegouderschap een bijzonder dankbare vorm van
zorgverlening is.”

Campagne: doneer een schoolhek voor pleegzorg

Mieke Jorissen van Juzt coördineert de campagne ‘Doneer een schoolhek voor pleegzorg’ in de
gemeente Bergen op Zoom, maar ook in de regio. “De werving van pleegouders is serieus werk. We
streven ernaar om voor elk kind het best passende pleeggezin te vinden. Het vinden van die ‘match’
vraagt een zorgvuldig proces en blijft maatwerk.”

De campagne is nodig omdat de onbekendheid met de materie groot is. Jorissen: “Veel mensen weten
niet dat er veel vormen van pleegzorg bestaan. Bijvoorbeeld de deeltijd of weekend pleegzorg. Een
ander misverstand betreft alleenstaanden. Deze mensen denken vaak dat zij niet in aanmerking komen als pleegouder. Het tegendeel is echter waar.”

Jorissen is erg blij met de samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom. “Vaak wordt de vraag naar pleegouders onderschat, maar in elke gemeente zijn ze bitterhard nodig. Het is dan erg fijn als je een betrokken en gedreven gemeentebestuur vindt om samen activiteiten op te zetten.”

Initiatieven delen

Wat vind jij van deze campagne? En wat heeft jouw gemeente op de planning staan voor de Week van de Pleegzorg? Laat het vooral weten in een mailtje aan de redactie!

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →