Bijzondere campagne brandpreventie; burgemeester op kraamvisite

Gemeenten komen in het kader van de jaarlijkse brandpreventiemaand massaal in actie. Zo krijgt ieder ‘nieuw’ ouderpaar deze maand in verschillende gemeenten de brandweer en burgemeester op kraambezoek. Zij overhandigen een gepast cadeau zoals een rookmelder in gemeente Almere of een geboortekoffertje in gemeente Bergen op Zoom (zie afbeelding).

Jonge ouders grotere kans op woningbrand

Uit brandrisicoprofielen blijkt dat jonge ouders een grotere kans op een woningbrand hebben dan gemiddeld. Tegelijkertijd lijkt deze groep zich minder bewust van dit risico. “De reden van dit verhoogde risico kunnen we verklaren’’, zegt René Hagen – voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken en lector brandpreventie aan de Brandweeracademie. ‘’Jonge ouders gebruiken bijvoorbeeld vaker elektrische apparaten met een hoog brandrisico, zoals een wasdroger. Daarnaast is er in een druk gezin vaak minder tijd om na te denken over de risico´s op brand.’’

Maak van je roze wolk geen rookwolk

Vanaf 1 oktober staan de landelijke Brandpreventieweken dan ook in het teken van de oproep ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’. René Hagen: ‘’Met die boodschap gaat de Brandweer met verschillende partners door het hele land daadwerkelijk op kraambezoek om met ouders samen te werken aan de veiligheid van hun gezin.’

Dat jonge ouders minder bewust zijn van hun verhoogd risico op het meemaken van een woningbrand wordt bevestigd door de jaarlijkse steekproef van de Nationale Brandpreventieweken. René Hagen: ’40% van de jonge ouders maakt bijvoorbeeld het filter van de wasdroger niet na iedere droogbeurt schoon. Dit terwijl dit een – simpel te voorkomen – top 3 veroorzaker is van woningbrand. Daarnaast is het verontrustend dat 50% van de jonge ouders vooraf niet bespreekt wie bij brand welke kinderen in veiligheid brengt. Je durft er écht niet over na te denken wat er zal gebeuren als je tijdens een brand samen buiten staat en je kind blijkt nog binnen te zijn. Hier gaan we met alle partners van de Nationale Brandpreventieweken duidelijk en nuttig advies over geven.

Mooi initiatief

Veel gemeenten doen mee aan deze bijzondere campagne. Die van jou ook? En loopt er in jouw gemeente misschien nog een andere campagne die de aandacht verdient? Schroom dan niet en stuur een mailtje aan de redactie.

 

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →