Nederlanders verlaten Randstad

Ruim 75 duizend mensen verlieten in 2021 de Randstad om elders in Nederland te gaan wonen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statististiek (CBS). Het waren er 5 duizend meer dan een jaar eerder. Het aantal mensen dat naar de Randstad verhuisde, nam juist licht af naar 53 duizend. In 2021 verhuisden er daardoor 22 duizend mensen meer vanuit de Randstad naar gemeenten daarbuiten dan in omgekeerde richting. Deze trek uit de Randstad neemt al vanaf 2014 toe.

Groei randgemeenten

Vanaf 2017 verhuizen meer mensen uit de Randstad dan erheen. Het zijn vooral 30-plussers die de Randstad in toenemende mate verlaten. Ook buiten de Randstad zijn de verhuizingen steeds meer gericht op regio’s aan de randen van Nederland. Vrijwel alle gemeenten buiten de Randstad hadden in 2021 een positief verhuissaldo met de Randstad. Dit betekent dat er vanuit de Randstad meer mensen naar die gemeenten zijn gekomen dan andersom.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →