Gemeente Arnhem gaat waterstofauto’s in Nederland verdubbelen

De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland willen het aantal waterstofauto’s in
Nederland meer dan verdubbelen. Op dit moment rijden er ongeveer 60 waterstofauto’s in
Nederland. Een speciale aanbesteding moet ervoor zorgen dat er de komende periode tachtig
waterstofauto’s bijkomen. Daarvoor hebben beide partijen in totaal bijna 1 miljoen euro
beschikbaar. De bedoeling is dat de eerste waterstofauto’s via deze aanbesteding in 2019
rondrijden.

Arnhems wethouder voor Energie & Klimaat Cathelijne Bouwkamp: “Met deze aanbesteding verwacht ik dat we autorijden op waterstof een flinke boost kunnen geven. Het helpt bovendien bij het slechten van de kip-ei discussie die er op dit moment nog bestaat bij het rijden op waterstof. Immers zonder tankstations geen auto’s, maar zonder auto’s ook geen tankstations. Verder helpt het ook mee om de luchtkwaliteit in de regio te verbeteren. De enige uitstoot van deze auto’s is immers water.”

Arnhems energiecluster

Gelders gedeputeerde voor energietransitie Peter Drenth: “Gelderland is een toplocatie als het gaat
om hernieuwbare groene energie. We willen op deze manier extra schwung geven aan het energiecluster dat hier in Arnhem zit. Het is prachtig dat Arnhem nu het waterstoftankstation heeft, en dat willen we uitbouwen. Ik hoop dat ook andere gemeenten zich uitgedaagd voelen om hiermee aan de slag te gaan. Want auto’s rijden in een groter gebied dan alleen in Arnhem. Daar ligt ook een rol voor de Provincie Gelderland.”

Aanbesteding

De aanbesteding is erop gericht om een marktpartij te selecteren die een stimuleringsaanpak bedenkt
waardoor er in de regio Arnhem 80 extra waterstofauto’s gaan rijden. Daarbij geldt als voorwaarde dat de eigenaar van de auto woont of gevestigd is binnen een straal van 30 kilometer rond Arnhem.

Tanken in Arnhem

In Arnhem kan sinds begin 2017 waterstof worden getankt bij een tijdelijk waterstoftankstation aan de Westervoortsedijk. Naast auto’s kunnen hier ook waterstofbussen tanken. Onlangs werd bekend dat het bedrijf PitPoint in juni volgend jaar een nieuw waterstoftanksation realiseert in Arnhem dat het tijdelijke station vervangt. Oskar Voorsmit, Business Development Manager Waterstof bij PitPoint: ” Wij zijn heel blij met deze aanbesteding want voertuigen die gebruik maken van het nieuwe tankstation zijn essentieel. Met een tankstation alleen creëer je immers geen schone lucht. Gezamenlijk geven we rijden op waterstof een nieuwe impuls. ”

In je mailbox ontvangen?

Blijf up-to-date en ontvang iedere dinsdag nieuwe artikelen door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Laat je mailadres achter in de rechterkolom op deze pagina.
ACTIE: Schrijf je nu in en ontvang 1 toegangskaart gratis voor een event of training naar keuze.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →