Ballonnenverbod in gemeente Zeist

De gemeenteraad van Zeist heeft een opvallend verbod ingesteld: er mogen geen ballonnen meer worden opgelaten in de lucht. De motie van GroenLinks, D66, SP, NieuwDemocratischZeist, ChristenUnie/SGP en Seyst.nu werd met een ruime meerderheid aangenomen, meld RTV Utrecht.

Zwerfafval

Volgens de gemeenteraad komt er steeds meer zwerfafval in het milieu terecht, en ballonnen zijn meer dan eens de boosdoener. “Deze restanten worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren. Dit zorgt voor dierenleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van de resten.”

Schadelijke gevolgen

Zeist neemt het ballonnenverbod op in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarnaast informeert de gemeente haar scholen, ondernemers en verenigingen zo spoedig mogelijk over de schadelijke gevolgen van ballonnen in de natuur. Het oplaten van ballonnen is vooral gebruikelijk bij het openen van evenementen of wanneer men afscheid neemt van een persoon. Volgens de indieners van de motie zijn er echter genoeg alternatieven voor het oplaten van een ballon, “zoals bellen blazen of bloemen op het water gooien”.

Wat vind jij?

Is zwerfafval afkomstig van ballonnen ook in jouw gemeente een probleem? En wat vind jij van het besluit om het oplaten van ballonnen te verbieden? Deel je mening vooral in een mail aan de redactie.

In je mailbox ontvangen?

Blijf up-to-date en ontvang iedere dinsdag nieuwe artikelen door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Laat je mailadres achter in de rechterkolom op deze pagina.
ACTIE: Schrijf je nu in en ontvang 1 toegangskaart gratis voor een event of training naar keuze.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →