Delft eerste gemeente ter wereld met AED-laadpaal

Heb jij het al gehoord? Vorige week onthulde wethouder Karin Schrederhof van gemeente Delft de eerste levensreddende AED-laadpaal in Nederland. Delft heeft daarmee de primeur en is de eerste gemeente ter wereld waar een oplaadpaal voor elektrisch rijden is uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Tekort aan AED-locaties

Deze Nederlandse uitvinding wordt gezien als dé oplossing voor het schrijnende tekort aan goede AED-locaties. De oplaadpaal met AED is geplaatst in de Willem van Aelststraat 20 in de wijk Vrijenban te Delft. AED’s zijn apparaten waarmee hulpverleners een elektrische schok toe kunnen dienen aan een persoon met een hartstilstand zodat diens hart weer het juiste ritme krijgt. Elk jaar kunnen er in Nederland 2500 mensen gered worden van de dodelijke gevolgen van een hartstilstand, als er binnen zes minuten gereanimeerd wordt met een AED.

Levensreddende samenwerking

Er is in Nederland een groot gebrek aan openbare locaties voor de plaatsing van AED’s die 24 uur per dag bereikbaar zijn. De Delftse organisatie City AED pakt dit probleem aan door openbare laadpalen voor elektrisch rijden uit te rusten met AED’s. Deze laadpunten zijn goed zichtbaar en worden op centrale punten in de woonwijk geplaatst, waardoor ze makkelijk bereikbaar zijn. De laadpaal in de woonwijk krijgt zo opeens een levensreddende functie. Het gaat hier om een proef waarbij partijen onderzoeken of een AED-laadpaal werkt en wenselijk is.

Ingebouwde accu

City AED werkt samen met laadpalenleverancier EVBox om de AED-paal mogelijk te maken. EVBox levert de met AED uitgeruste laadpaal en City AED beheert hem.  Mocht de stroom uitvallen, dan functioneert de AED-laadpaal dankzij de ingebouwde accu zelfstandig.

Is de AED-laadpaal ook iets voor jouw gemeente? Kent jouw gemeente nog andere innovatieve projecten die gedeeld moeten worden? Laat het weten in een mailtje aan de redactie!

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →