Beeld is beter

Beeld is beter

Regelingen zijn vaak ingewikkeld. En daarom moeilijk uit te leggen aan inwoners. Maar het moet wel. Wij zien dat taal vaak niet voldoende is. En daarom bedachten we een andere, vernieuwende opzet. Een samenwerkingsverband voor vraaggerichte informatievideo’s.

Waarom video?

Veel mensen zullen informatie eerder begrijpen als er beeld bij zit. Het liefst bewegend. Onderzoek ondersteunt dat ook. Content met visuals krijgt 94% meer aandacht. En 78% van de mensen bekijkt wekelijks online een video. Ook doelgroepen zoals jongeren zullen sneller een video aanklikken voor informatie. Ook zelf merken we hoe fijn het is als je even snel een video kan bekijken of een tutorial. Als die maar niet te lang duurt natuurlijk. Beeld en geluid vormen een super goed hulpmiddel om belangrijke informatie te begrijpen. Niet alleen naast de traditionele tekst en pictogrammen op de website. Maar natuurlijk ook op social media!

Voorbeeld van video binnen de dienstverlening

We hebben onze ideeën hierover met een aantal gemeenten besproken. En de gemeente Ridderkerk gaf aan op een toegankelijke manier te willen laten zien en horen welke regelingen er zijn voor inwoners met een laag inkomen. En zo hebben we samen met hen de video Minimaregelingen bedacht. Een animatievideo met een beetje humor en een serieuze boodschap. En na het kijken kunnen inwoners met een snelle link naar de aanvraagpagina op de gemeentewebsite meer te weten komen of een meteen aanvraag doen. De gemeente gebruikt de video op dit moment in aanvulling op de producten en diensten. En het leuke is dat de video ook met een kleine aanpassing bij andere gemeenten te zien is.

Samen video’s maken

Inmiddels zijn we weer wat verder en is onze video community een feit. Samen met gemeenten hebben we video’s gemaakt binnen het sociaal domein, over actualiteiten en voor burgerzaken. Gemeenten die lid zijn van onze community, kiezen zelf de onderwerpen uit. Bijvoorbeeld omdat er vanuit inwoners vraag naar een onderwerp is of omdat de politiek erom vraagt. En collega’s van een andere gemeente kunnen daar dan ook gebruik van maken. De video’s zijn een fijne aanvulling op de teksten van de gemeentelijke productcatalogus. En je kunt ze gemakkelijk op social media posten of via WhatsApp versturen. En we zijn supertrots omdat 1 van onze video’s door een lid van onze community onafhankelijk gecheckt is op onder andere de webrichtlijnen… én met vlag en wimpel geslaagd.

Over Allegra Media

Wil je de e-dienstverlening van je organisatie verbeteren? Allegra Media helpt graag. Bijvoorbeeld met onze Video Community, vóór en dóór gemeenten. Wij verzorgen prettig leesbare, actuele content voor website of kennisbank.

Bekijk alle berichten van Allegra Media →