Brainstorm De Digitale Gemeente

brainstorm digitale gemeente

Brainstorm De Digitale Gemeente

Samen met onze leden en externe experts organiseren we een brainstorm met als doel om te komen tot een gezamenlijk beeld van hoe een volledige Digitale Gemeente eruit zou kunnen zien. Deze brainstorm is een vervolg op het boek over dit onderwerp dat we samen met alle leden schreven en dat alle leden al eerder ontvingen.

Het is de bedoeling van deze brainstorm om open en vrij met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen. En het is ook de bedoeling om samen te kijken of er een vervolg moet komen bijvoorbeeld door dit vaker te organiseren, een werkgroep op te tuigen, vaker interviews of praktijkverhalen te verzorgen, een landelijke dag te organiseren of gewoon een nieuwe inspirerende groep samen te stellen die elkaar regelmatig weet te vinden. We laten het helemaal open.

Centrale vragen van de brainstorm

Met deze brainstorm zoeken we met elkaar naar antwoorden op de vragen:

1. Hoe ziet de toekomstige digitale gemeente eruit?
  2. Wat betekent dit voor de dienstverlening, medewerkers, organisatie, systemen en processen?
  3. Wat is ervoor nodig om de digitale gemeente te realiseren en kunnen we dat?
  4. Is er iets dat we anderen willen meegeven om over na te denken?

INLOOP
OPENING EN WELKOM
De sessieleider geeft een toelichting op aanleiding, inhoud en bedoeling van de brainstorm
VOORSTELRONDE
De deelnemers vertellen kort iets over hun werk en op welke wijze zij met digitalisering te maken hebben
IDEEËN UITWISSELING
We schetsen eerst een beeld van de toekomst op basis van de huidige ontwikkelingen. Welke nieuwe behoeften van inwoners ontstaan, wat wordt de rol van de gemeente, welke technologische ontwikkelingen komen eraan? De visie op hoe de toekomstige digitale gemeente eruit zal zien krijgt vorm.
PAUZE
KANSEN EN GEVAREN
We vatten de ontwikkelingen samen en kiezen de meest relevante aspecten waar de gemeente rekening mee moet houden. Want er ontstaan nieuwe mogelijkheden, terwijl tegelijkertijd nu nog onbekende risico's op de loer liggen.
IN ACTIE
Moeten we nieuw beleid ontwikkelen, is meer kennis en informatie nodig, zijn de vaardigheden van medewerkers voldoende ontwikkeld? We bepalen wat de cruciale factoren voor succes zijn om te komen tot een goed werkende digitale gemeente die aan de ene kant binnen haar verantwoordelijkheden en mogelijkheden opereert en anderzijds vernieuwend kan zijn voor al haar inwoners.
VERVOLG
Gezamenlijk bepalen we wat er nu moet gebeuren. Misschien is dat wel niets en loopt alles vanzelf wel op rolletjes. Het kan ook zijn dat we onderling meer voorbeelden moeten delen of dat er een Dag van de Digitale Gemeente moet komen. Alles mag, alles kan.
AFSLUITING MET DRANKJE EN HAPJE

Datum en plaats

Dinsdag 22 november 2022.
Locatie: Van der Valk, Ruimtevaart 22 - 24, 3824 MX Amersfoort

Alleen leden van GemeentenNL kunnen gratis aan deze bijeenkomst deelnemen.

Deelnemers

Er is een evenredige verdeling van diverse organisaties bij deze kleine en besloten brainstorm aanwezig. Deze diversiteit zorgt ervoor dat er vanuit veel verschillende visies en ervaringen input aanwezig is wat de kwaliteit van de bijeenkomst ten goede komt. Vertegenwoordigers van de volgende organisaties hebben al toegezegd erbij te zijn: Gemeente Maastricht, Gemeente Almere, Gemeente Krimpenerwaard, BMC, Gemeente Dronten, Optimale Samenwerking, Mijnbuurtje, Future Insight, Rathenau Instituut, Upstream, Lost Lemon en Regionale ICT Dienst Utrecht. Daarmee zijn gemeenten, kennisorganisaties en marktpartijen vertegenwoordigd.

Aanmelden

Als lid van GemeentenNL kun je gratis deelnemen. Vul je gegevens hieronder in. Er zijn geen kosten of andere voorwaarden. Nog geen lid? Maak het lidmaatschap nu gelijk nu in orde en wees er voortaan ook bij.