Onderzoek: bijna 60% gemeenten heeft digitale strategie

Bijna 60% gemeenten heeft digitale strategie

Nederlandse gemeenten zijn hard op weg naar de volgende fase van de digitale transformatie. Inmiddels heeft 58% een digitale strategie, 40% een datastrategie en bij 67% zijn de meeste processen en systemen al gedigitaliseerd. Daarnaast maakt 26% gebruik van algoritmes. Het ontstaan van de digitale gemeente heeft mede door de pandemie een flinke boost gekregen. Dat blijkt uit onderzoek door GemeentenNL onder 1.047 bestuurders en ambtenaren van gemeenten.

Grotere ambitie leden

Uit het onderzoek blijkt verder dat leden van GemeentenNL een grotere ambitie hebben om zich te ontwikkelen tot digitale gemeente dan niet-leden. Zo heeft 67% van de leden een digitale strategie en maakt 44% van de leden gebruik van algoritmes, terwijl dit laatste percentage bij niet-leden pas op 23% ligt. De verklaring hiervoor is dat leden van een kennisplatform per definitie een grotere ambitie hebben en daarvoor op zoek zijn naar aanvullende kennis om dit mogelijk te maken.

Veiligheid

De toename van het gebruik van digitale systemen leidt tegelijk tot veiligheidsproblemen. Doorgaans zijn medewerkers zelf de zwakste schakel door het onzorgvuldig gebruik van wachtwoorden of door slechte beveiliging van in gebruik zijnde systemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit het onderzoek blijkt dat 68% van de gemeenten vindt dat digitale vaardigheden tot de belangrijkste competenties voor de toekomst behoren.

Vaardig thuiswerken

Het werken bij de gemeente zal de komende 10 jaar drastisch veranderen. Dat verwacht 76% van de gemeenten en voor 95% van deze groep betekent dat in de eerste plaats meer thuiswerken en minder op kantoor. Twee andere veranderingen betreffen het vaker werken met flexibele werktijden (61%) en meer werken in netwerken (47%). Het is dan ook een logisch gevolg dat voor de toekomstige ambtenaar en bestuurder samenwerken (72%) en communicatieve vaardigheden (63%) de belangrijkste vaardigheden zullen zijn.

Onderzoeksrapport

Het hele onderzoeksrapport is terug te vinden in de kennisbank voor leden. Ben je lid? Dan ontvang je het ook per mail. Het rapport bevat uitgebreide analyses en conclusies en biedt een richting voor de toekomst van de gemeente en voor alle medewerkers.

Over Tino Meijn

Tino is oprichter van GemeentenNL, het belangrijkste onafhankelijke platform voor gemeenten. Hij werkt voor en met organisaties in het publieke domein.

Bekijk alle berichten van Tino Meijn →