Kijk, zo werkt een digitale gemeente

 

Een digitale gemeente werkt in de cloud. Dat is de overtuiging van Erleyne Brookman van Pink Roccade. Medewerkers en inwoners kunnen altijd en overal gebruikmaken van de dienstverlening. De digitale gemeente heeft daarbij duidelijk aandacht voor het veilig, transparant en betrouwbaar verwerken van gegevens.

Dat betekent niet dat de gemeentelijke organisatie dat allemaal zelf beheert. De verwachting is dat gemeenten hiervoor een toenemend beroep doen op gespecialiseerde partners.

Een gedeelte van de administratieve taken wordt overgenomen door verdere automatisering. De kerntaken van de gemeente, namelijk de zorg voor de inwoners en de lokale omgeving, blijven in handen van de gemeentelijke organisatie. Dat is mensenwerk en vervang je niet door digitalisering. Juist de lokale overheid kan haar rol versterken in de steeds verder digitaliserende wereld.

Ook Arne Keuning van Upstream heeft een beeld bij hoe de digitale gemeente zal werken. Want volgens Arne werkt een digitale gemeente vooral samen. Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden die daarbij horen zijn coördinatie, uitwisseling en stimuleren van gemeenschappelijk gebruik van data en datastandaarden, uniformiteit in processen en dat allemaal ondersteund door technologie.

Dit is één van de artikelen uit het e-book De Digitale Gemeente.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →