Gemeenten: “Betrek burger bij digitale plannen. Of toch maar niet”

Bijna de helft van alle gemeenten (45%) vindt het verstandig om de burger altijd te betrekken bij de digitale plannen van de gemeente. De andere bijna helft (44%) vindt dat de burger juist niet betrokken moet worden. En iets meer dan 10% weet het niet. Tegelijkertijd geeft 30% aan dat jeugdzorg de hoogste prioriteit heeft bij digitalisering. Het beter ondersteunen van kwetsbare groepen is bij 26% de hoogste prioriteit in de digitaliseringsslag. Dat blijkt uit exclusief onderzoek door GemeentenNL onder meer dan 300 medewerkers. De leden van GemeentenNL bespreken de uitkomsten tijdens het Event: De Kracht van de Kwetsbare Burger

Gemeenten betrek burger bij digitale plannen

Slimme of domme burger

Het is een eeuwig dilemma: schakel je de burger wel of niet in bij beslissingen waar expertise en vakmanschap voor vereist zijn. Zou je alles aan de burger overlaten dan zou je nauwelijks collectieve voorzieningen zoals snelwegen, windmolens of dijkbewaking kunnen realiseren. Want “wat heb ik er zelf aan?” is de vraag die de burger zich stelt. 

Aan de andere kant is het niet-raadplegen van de burger een garantie voor te weinig betrokkenheid en kritische vragen achteraf. Dat is politiek ongewenst. Deze spagaat blijkt ook uit de onderzoeksresultaten van GemeentenNL. Want de ene helft wil de burger betrekken, zelfs bij complexe zaken zoals digitalisering, terwijl de andere helft dat niet wil doen.

Wat zou jij doen?

Je herkent dit beeld vast wel bij jouw gemeente. Welke ervaring heb jij daarmee? Laat ons je ervaring en praktische tips weten per e-mail via redactie@gemeentennl.nl of hieronder in de reacties.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →