Gemeenten 25 jaar digitaal

Internet, het is bijna niet meer weg te denken. Toch is het nog maar 25 jaar geleden dat Amsterdam, als eerste Nederlandse gemeente, haar digitale deuren opende voor haar bewoners. Om precies te zijn op 15 januari 1994, toen werd De Digitale Stad gelanceerd. Gemeente Amsterdam deelt op haar website een mooie terugblik. Wanneer ging jouw gemeente voor het eerst digitaal?

Met een floppy op de fiets

Gemeente Amsterdam startte de Digitale Stad. Dit was een initiatief van De Balie en computertijdschrift Hack-Tic. In 1994 was het wereldwijde web voor veel mensen nog iets wat hun voorstellingsvermogen te boven ging. Egbert Wolf, senior communicatieadviseur bij de gemeente en vanaf het eerste uur betrokken bij de Digitale Stad: “Wij geloofden er heilig in dat dit de mogelijkheid ging worden om het grote publiek te bereiken. Veel beter dan andere experimenten met bijvoorbeeld teletekst. Updates deden we door het thuisbezorgen van een floppy disk bij een van de oprichters van XS4all, die het dan plaatste. Kun je nagaan hoeveel er is veranderd! Bijna iedereen heeft thuis een (of meer) computer(s) en updates verschijnen als vanzelf op je scherm.”

Niet meer weg te denken

Het internet is inmiddels niet meer weg te denken. Ook in de gemeente niet. Binnen enkele jaren deed je eigenlijk niet meer mee als je je informatie niet ook digitaal aanbood. Tegenwoordig checken mensen via hun smartphone de gemeentewebsite. Kun je je voorstellen dat mensen 20 jaar geleden ook echt niet zaten te wachten op een mobiele telefoon? In het filmpje hieronder hoor je hoe mensen er toen over dachten.

Digitale rechten

We worden we ons meer bewust van de risico’s die het gebruik van internet met zich meebrengt. Over de rechten die mensen digitaal hebben, zijn bijvoorbeeld geen duidelijke afspraken gemaakt. Gemeente Amsterdam neemt samen met Barcelona en New York het voortouw door een coalitie van steden voor digitale rechten op te richten. Zij willen opkomen voor mensenrechten op internet waaronder privacy, data bescherming en veiligheid, en gelijke toegang tot het internet en digitale geletterdheid voor iedereen.

Digital Event

Het Digital Event staat dit jaar volledig in het teken van ‘werken met digitalisering’ en helpt jou om te functioneren in een voortdurend veranderende omgeving.

In je mailbox ontvangen?

Blijf up-to-date en ontvang iedere dinsdag nieuwe artikelen door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Laat je mailadres achter in de rechterkolom op deze pagina.
ACTIE: Schrijf je nu in en ontvang 1 toegangskaart gratis voor een event of training naar keuze.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →