Apeldoorns ambitie: eerste gemeente met werkend 5G-netwerk

De gemeente Apeldoorn zet in op de aanleg van een 5G-netwerk. Daarvoor tekende de gemeente woensdag 23 januari 2019 een intentieovereenkomst met de Oostenrijkse onderneming RadioLEDInternational GmbH. De gezamenlijke ambitie is in 2021 een dekkend 5G Corenetwerk in Apeldoorn aangelegd te hebben.

Smart City

De gemeente Apeldoorn werkt onder de noemer Smart City aan (technologische) oplossingen om onder meer de leefbaarheid en economische concurrentiekracht te verbeteren. Het voorstel van RadioLED om te onderzoek of het aanleggen van een 5GCorenetwerk in Apeldoorn mogelijk is, kan een boost geven aan deze ambities. De komende maanden onderzoekt RadioLED welke juridische, financiële en technische maatregelen nog nodig zijn. De ambitie van het bedrijf is om dan in het najaar van 2019 te beginnen met de aanleg. Volgens sommige onderzoeken is een 5G-netwerk honderden keren sneller dan de huidige 4G-netwerken. Door die hogere snelheden kunnen bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s beter werken. Ook is het netwerk geschikter om sensoren zoals regenmeters aan te sluiten.

Technologische oplossingen voor de toekomst

Wethouder Willems: “Dit gaat verder dan een leuk project, dit legt de basis voor alle technologische oplossingen van de toekomst: een netwerk dat die oplossingen mogelijk maakt. Zo komt Apeldoorn als Smart City steeds dichterbij. Vanuit de overheid is het de opdracht het 5G-netwerk over enkele jaren uitgerold te hebben. Maar Apeldoorn heeft besloten niet te wachten tot marktpartijen de investering doen, maar dat om te keren. Zij zorgen dat het netwerk er in 2021 ligt, waarna de telecomproviders het kunnen gebruiken. Willems: ‘Wij wachten niet, wij beginnen nu, in deze omvang als eerste stad in Nederland. Apeldoorn wordt zo een proeftuin voor allerlei nieuwe technische ontwikkelingen.’

Vooruitlopen op landelijke ambitie

In het landelijke Actieplan Digitale Connectiviteit staat dat in 2023 alle Nederlanders over snel internet (minimaal 100 mb/sec) moeten beschikken, een grote meerderheid zelfs heel snel internet (1Gigabite per seconde). Een dekkingsverplichting voor draadloze communicatie (waaronder 5G) is daarbij een randvoorwaarde. Met deze intentieovereenkomst loopt Apeldoorn op die ambitie vooruit.

Kansen voor bedrijfsleven

Het Apeldoorns bedrijfsleven omarmt de kansen die het 5G-netwerk biedt. Het samenwerkingsverband Apeldoorn IT heeft positief gereageerd en slaat de handen ineen om slimme toepassingen te ontwikkelen op dit nieuwe netwerk.

In je mailbox ontvangen?

Blijf up-to-date en ontvang iedere dinsdag nieuwe artikelen door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Laat je mailadres achter in de rechterkolom op deze pagina.
ACTIE: Schrijf je nu in en ontvang 1 toegangskaart gratis voor een event of training naar keuze.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →