A0-poster routekaart omgevingswet

Op 1 januari 2021 is het zover: de implementatie van de omgevingswet is een feit! Veel gemeenten zijn daarom volop bezig met de voorbereiding ervan, want het is een complexe veranderopgave. De verandering is zo complex, omdat het de organisatie in de kern raakt: cultuur, processen, systemen en medewerkers. Native Consulting heeft een routekaart ontwikkeld, als hulpmiddel, om deze immense implementatie gestructureerd te laten verlopen. De A0-poster kun je hier downloaden.

Integrale visie opstellen

De mate van complexiteit wordt mede bepaald door de strategische keuzes die worden gemaakt voor de organisatie als geheel. Het opstellen van een integrale visie voor de gemeente is daarbij onontbeerlijk en is vervolgens een richtinggevend kader voor jouw visie op de dienstverlening en visie op informatie dat als gevolg van de invoering van de omgevingswet aan herijking onderhevig is.

Dienstverlening

De term dienstverlening wordt hier gebruikt in de breedste zin van het woord: alle taken die een gemeente uitvoert voor de burgers en bedrijven. De wijze van interactie met de burgers, bedrijven en ketenpartners is de belangrijkste veranderopgave. Medewerkers van ruimtelijke ordening zullen in contact moeten treden met de samenleving en gezamenlijk moeten zoeken naar de meest optimale inrichting van de leefomgeving ( zie ook: Inspiratiegids Participatie Omgevingswet).

Implementatie omgevingswet

De implementatie van de omgevingswet vraagt om een integrale visie. Ook omdat dit de houding en het gedrag van medewerkers raakt, alsmede, de managementstijl, digitalisering en ICT en inrichting werkprocessen van het KCC. Kortom een succesvolle implementatie vraagt om:

  • een toekomstgerichte en integrale strategie en visie;
  • een breed veranderperspectief (cultuur, omgeving, mens, proces en systeem)
  • en maakt een samenhangende gestructureerde aanpak (routekaart) noodzakelijk.

In je mailbox ontvangen?

Blijf up-to-date en ontvang iedere dinsdag nieuwe artikelen door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Laat je mailadres achter in de rechterkolom op deze pagina.
ACTIE: Schrijf je nu in en ontvang 1 toegangskaart gratis voor een event of training naar keuze.

Over Kees van den Tempel

Kees is adviseur bij Native Consulting, de betrouwbare en innovatieve adviespartner van gemeenten voor complexe vraagstukken op het snijvlak van Informatievoorziening, Dienstverlening en Bedrijfsvoering.

Bekijk alle berichten van Kees van den Tempel →