Van quiet quitting naar quiet firing

Van quiet quitting naar quiet firing

Er zijn steeds meer werknemers die precies doen wat in hun functiebeschrijving staat en niets meer of anders. Deze inflexibiliteit komt volgens deskundigen voort uit de toenemende werkstress. Maar werkgevers blijken een reactie daarop te hebben. En dat allemaal in stilte.

Quiet quitting

Je spreekt over quiet quitting als een werknemer ervoor kiest geen taken meer uit te voeren die verder gaan dan zijn formele taken. Dus terwijl hij zijn primaire verantwoordelijkheden blijft vervullen, is hij minder bereid om laat te blijven, vroeg aan te komen of andere niet-verplichte activiteiten te ondernemen, zoals het beantwoorden van telefoontjes buiten werkuren. In wezen doen quiet quitters precies wat hun werk van hen vereist en niets meer dan dat.

Quiet firing

Vanuit werkgevers blijkt een eveneens geruisloze trend te bestaan die experts quiet firing noemen. Het is een proces waarbij een bedrijf zo’n vijandige werkomgeving creëert, waardoor dat een werknemer uiteindelijk dwingt zijn baan op te zeggen. Wat werkgevers dan zoal doen is:

  • promoties en salarisverhogingen weigeren
  • een werknemers geen erkenning te geven voor successen en zelf de eer opstrijken
  • een werknemer degraderen uit zijn huidige functie of zijn verantwoordelijkheden verminderen
  • toestaan ​​dat een werknemer wordt lastiggevallen door andere personeelsleden
  • alle moeilijkste taken aan de ene medewerker geven en de makkelijke taken aan een andere

Oud of nieuw

De deskundigen zijn het er niet over eens of het hier nu om compleet nieuwe fenomeen gaat of dat het oude wijn in nieuwe zakken betreft. Het is hoe dan ook goed dat voor beide ontwikkelingen meer aandacht komt. Het beste functioneer je toch in een omgeving die zowel goed is voor de werknemer als voor de werkgever.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →