Wonen & Zorg voor Iedereen

Wonen & zorg voor iedereen

Steeds meer organisaties lukt het om het toekomstige wonen en zorg prima te realiseren. Ondanks alle uitdagingen en tegenslagen. Tijdens deze bijeenkomst ervaar je hoe ze dat doen, waar ze rekening mee houden en hoe zij samenwerken. Wat is ervoor nodig om Wonen en Zorg voor iedereen in 2030 op orde te hebben? Hier moet je bij zijn.

 

Datum en plaats

Dinsdag 10 oktober 2023.
Locatie: Centraal in het land, goed bereikbaar. Exacte locatie volgt.

Prijs

Alleen leden van GemeentenNL kunnen gratis aan dit event deelnemen. 

Aanleiding

Nederland vergrijst en groeit. Het aantal zelfstandig wonende ouderen is in 2040 twee keer zo groot als nu. Tegelijk neemt het aantal jongeren met een zorgvraag flink toe. Maar onze zorgvoorzieningen blijven achter. Het is sowieso een uitdagende tijd voor ons allemaal. We hebben te maken met stijgende kosten voor energie, bouw en grond. En denk ook aan personele tekorten waardoor zorg uit wijken, dorpen en steden dreigt te verdwijnen.

Toch slagen sommigen erin om succesvol te zijn. Wat is hun geheim?

Wat je leert

Na afloop van deze bijeenkomst heb je de antwoorden en visies waarmee je het wonen en zorg succesvol kunt organiseren. Je hoort van organisaties en samenwerkingsverbanden hoe zij dit faciliteren en realiseren. Laat je ook inspireren door de kennis van experts over nieuwe concepten, financiering, samenwerking met partners, collectief vertrouwen en integrale aanpakken.

Centrale vraag

Tijdens deze bijeenkomst vinden we de antwoorden op de centrale vragen “Wat is ervoor nodig om wonen en zorg voor iedereen in 2030 op orde te hebben? En hoe kunnen we dat met elkaar organiseren?”

Werkplek en ontspanning aanwezig

We houden rekening met je drukke agenda en je gezondheid. Daarom is er ruimte om even wat werk te verrichten als dat nodig is. Met een comfortabele stoel, tafel, rustige ruimte en goede koffie. Maak ook gebruik van onze Breinspa, een plek waar je in een ontspannen stoel met rustgevende muziek en een relaxte sfeer helemaal tot rust kunt komen.

Programma

TIJD ONDERWERP
INLOOP
WELKOM door Tino Meijn, directeur GemeentenNL
09.30 OPENING door dagvoorzitter
Parallelsessies Kies welke ochtendsessie je wilt volgen en stel je waardevolle ochtend samen
10.00 1. ONTWIKKELINGEN - Laat je inspireren door de ontwikkelingen die we positief kunnen inzetten om wonen en zorg voor iedereen mogelijk te maken. Ontdek ook welke uitdagingen we moeten overwinnen.
2. VISIE: HET NIEUWE WONEN MET ZORG VOOR IEDEREEN - Tijdens dit onderdeel stappen we van het nu naar de toekomst van 2030. Hoe ziet die wereld eruit en waar moeten we volgens cijfers en voorspellingen op inzetten om het wonen en zorg voor iedereen voor elkaar te krijgen?
PAUZE IN DE LOUNGE
Parallelsessies Kies welke vervolgsessie je wilt bijwonen
11.15 1. KIJK IN DE KEUKEN – WONEN: Tijdens deze kijk in de keuken zie je hoe we het voor mensen mogelijk maken langer zelfstandig en gezond te wonen. Niet alleen voor zorgbehoevenden, maar voor iedereen.
2. KIJK IN DE KEUKEN – VASTGOED: Sommige mensen hebben minder kans op het vinden van een passend thuis. Zij zoeken niet alleen woonruimte, maar hebben ook ondersteuning, zorg of werk nodig. Zoals dak- en thuislozen, mensen die uit een ggz-instelling komen, statushouders of mensen met een sociale of medische urgentie. Deze aandachtsgroepen zijn vaak op zoek naar een betaalbare huurwoning en daar zijn er nu te weinig van. Het vinden van woonruimte is niet genoeg, ook de juiste ondersteuning moet beschikbaar zijn. Een mix van vragende en dragende inwoners bevordert de leefbaarheid en levendigheid van wijken. Wat vraagt dit van onze kijk op vastgoed?
11.15 3. KIJK IN DE KEUKEN - ORGANISATIE: De meest gestelde vraag bij een grote opgave als die van wonen en zorg is: Hoe krijg je de belangrijkste organisatie om tafel mee? In deze kijk in de keuken verplaatsen we ons naar organisaties die kijken naar hun eigen verantwoordelijkheid en anderen succesvol mee krijgen in een wonen en zorg traject.
LUNCHPAUZE IN DE LOUNGE
Parallelsessies Kies welke middagsessie je wilt volgen en stel een waardevolle middag samen
1. COFFEE CONNECTION: Koffie verbindt. Daarom maken we samen in deze workshop de beste koffie onder begeleiding van ervaren Barista’s. Niet zomaar. Bedoeld om de belangrijkste spelers en professionals beter te leren kennen. En zo de waarde voor elkaar te ontdekken.
13.30 2. PODCAST: Tijdens deze opname gaan we in op de financiële vraagstukken en regelgeving rondom het wonen en zorg. De financierbaarheid van nieuwbouwprojecten staat onder druk. En de haalbaarheid van investeringsplannen neemt af. Toch is er veel mogelijk. Leer het van onze financiële experts en schuif aan bij de opname van deze podcast.
GETTING THE PICTURE & DOORKIJK: De onderdelen ontwikkeling, praktijk en toekomst komen samen. Waar kunnen we de handen schudden en waar is nog werk aan de winkel?
15.00 GEZAMENLIJKE GROEPSFOTO met alle deelnemers die een thuis voor iedereen in 2030 steunen
15.00 HAPJE EN DRANKJE onder het genot van live muziek door onze band
16.15 EINDE

Deelnemers

Tijdens de bijeenkomst ontmoet je andere leden van GemeentenNL die werken bij gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties, marktpartijen en zorgorganisaties.

Aanmelden

Als lid van GemeentenNL kun je gratis deelnemen. Vul je gegevens hieronder in. Er zijn geen kosten of andere voorwaarden. Nog geen lid? Maak het lidmaatschap nu gelijk nu in orde en wees er voortaan ook bij.

Inschrijfformulier

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.