Online training: Aanpak woonoverlast

Aanpak woonoverlast

Overlast ervaart iedereen anders. De een houdt van dancemuziek en de ander van klassieke muziek, maar wel allebei zo hard mogelijk. De een ziet een leuke hond en de ander alleen de uitwerpselen. Overlast is voor iedereen anders en is deels ook afhankelijk van gewenning en tolerantie. Maar aanhoudende overlast kan het woongenot en gevoel van veiligheid van bewoners ernstig bedreigen. Voor de leefbaarheid in de wijk en van de bewoners is het van belang zo snel en zo vroeg mogelijk in te grijpen. De aanpak is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten, woningcorporaties, politie en buurtbewoners.

Na deze training weet je welke rol de gemeente, woningcorporatie, politie en buurtbewoners hebben in de gezamenlijke aanpak van woonoverlast. Je kent de rol van anderen en leert hoe je je samenwerkingspartners kunt aanspreken op hun rol in de gezamenlijke aanpak. Je kunt zelf een stappenplan aanpak woonoverlast maken. En je weet hoe je met de bewoners moet communiceren, hoe je aan verwachtingsmanagement kunt doen en welke juridische stappen je kunt nemen.

Volg deze training live via je computer of achteraf via de kennisbank voor leden

16 september 2021

09.00 Definitie woonoverlast
09.15 Wie is de overlastgever?
09.30 Netwerk woonoverlast, wie heeft welke rol?
09.45 De rol van de gemeente
10.00 Wet- en regelgeving (Wet Aanpak Woonoverlast)
10.30Pauze
10.45 Maatregelen en mogelijkheden (buurtbemiddeling, mediation en de skaeve huse)
11.00 Stappenplan aanpak woonoverlast
11.15 Dossieropbouw
11.45 Verwachtingsmanagement
12.00 Tips en praktijkcases
12.30Samenvatting, vragen en afsluiting

Deze training is bedoeld voor coördinatoren, regisseurs, wijkmanagers, gebiedsmanagers, projectleiders, beleidsmakers en adviseurs op het gebied van volkshuisvesting, leefbaarheid, veiligheid, toezicht en handhaving bij gemeenten, woningcorporaties en sociale wijkteams.