Het nieuwe omgevingsrecht 2023 – de Omgevingswet

Aan de slag met de nieuwe Omgevingswet

LET OP! Wegens omstandigheden start deze training om 10.00 uur i.p.v. 09.00 uur. De training eindigt om 13.30 uur.

Het omgevingsrecht wijzigt ingrijpend, want de Omgevingswet treedt in werking. Deze stelselwijziging in het omgevingsrecht wordt wel gezien als één van de grootste wetgevingsoperaties in de geschiedenis van Nederland. Beoogd is een nieuwe wet waarin 26 wetten uit het huidige omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, milieu, natuur etc.) moeten opgaan. Doel is een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving in beleid en besluitvorming, een vergroting van bestuurlijke afwegingsruimte, een versnelling van besluitvorming en een vergroting van de inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht.

Na deze training weet je hoe de nieuwe wetgeving is ingericht, op welke onderdelen en in hoeverre de nieuwe regelingen zowel procedureel als materieel een wijziging inhoudt ten opzichte van de huidige wet- en regelgeving, welke procedures gaan gelden en hoe je daarop kunt inspelen.

Alleen leden van GemeentenNL kunnen gratis aan deze training deelnemen

Volg deze online training live via je computer, laptop of mobiel

15 september 2022

10.00Instrumenten binnen de Omgevingswet met onder andere omgevingsvisie, programma, omgevingsplan, omgevingsvergunning, omgevingswaarden
Bouwen onder de Omgevingswet, afwijken van omgevingsplan, milieubelastende activiteit

Procedures, participatie en rechtsbescherming

Onteigening, nadeelcompensatie

Overgangsrecht

Rechtsbescherming

Digitalisering

Vragen, tips en samenvatting
13.30 Einde

Alle medewerkers bij de gemeente, provincie of waterschap die met omgevings- en vastgoedvraagstukken in aanraking komen, in het bijzonder als het gaat om omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen.

Als lid van GemeentenNL kun je gratis deelnemen. Vul je gegevens hieronder in. Er zijn geen kosten of andere voorwaarden.

Nog geen lid? Maak het lidmaatschap nu gelijk nu in orde en wees er voortaan ook bij.