Het nieuwe omgevingsrecht 2023 – de Omgevingswet

Aan de slag met de nieuwe Omgevingswet

Het omgevingsrecht wijzigt ingrijpend, want de Omgevingswet treedt in werking. Deze stelselwijziging in het omgevingsrecht wordt wel gezien als één van de grootste wetgevingsoperaties in de geschiedenis van Nederland. Beoogd is een nieuwe wet waarin 26 wetten uit het huidige omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, milieu, natuur etc.) moeten opgaan. Doel is een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving in beleid en besluitvorming, een vergroting van bestuurlijke afwegingsruimte, een versnelling van besluitvorming en een vergroting van de inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht.

Wat je leert

Na deze training weet je hoe de nieuwe wetgeving is ingericht, op welke onderdelen en in hoeverre de nieuwe regelingen zowel procedureel als materieel een wijziging inhoudt ten opzichte van de huidige wet- en regelgeving, welke procedures gaan gelden en hoe je daarop kunt inspelen.


Prijs

Alleen leden van GemeentenNL kunnen gratis aan deze training deelnemen

Locatie

Volg deze online training live via je computer, laptop of mobiel

Datum

15 september 2021


Programma

TIJD ONDERWERP
09.30Instrumenten binnen de Omgevingswet met onder andere omgevingsvisie, programma, omgevingsplan, omgevingsvergunning, omgevingswaarden
Bouwen onder de Omgevingswet, afwijken van omgevingsplan, milieubelastende activiteit

Procedures, participatie en rechtsbescherming

Onteigening, nadeelcompensatie

Overgangsrecht

Rechtsbescherming

Digitalisering

Vragen, tips en samenvatting
12.30 Einde

Trainer

Jaap IJdema, Advocaat & Partner bij Advocatenkantoor Adiaanse van der Weel.
Jaap voltooide in 1992 zijn rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds 1994 werkzaam als advocaat bij Adriaanse van der Weel, waar hij zich heeft toegelegd op ruimtelijke ordening, milieurecht en bestuurlijke handhaving. Jaap is in 2002 toegetreden tot de maatschap. Hij heeft de postdoctorale specialisatieopleiding Omgevingsrecht aan de Grotius Academie afgerond. Vanuit zijn specialisaties staat Jaap veelvuldig overheden en grotere bedrijven bij en trad hij in die hoedanigheid eerder al op bij een aantal omvangrijke handhavingszaken. Jaap staat bij collega’s bekend als een uiterst vakbekwaam en creatief handhavingsjurist die zich kan meten met de Nederlandse top.

Voor wie?

Alle medewerkers bij de gemeente, provincie of waterschap die met omgevings- en vastgoedvraagstukken in aanraking komen, in het bijzonder als het gaat om omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen.


Meld je aan

Als lid van GemeentenNL kun je gratis deelnemen. Vul je gegevens hieronder in. Er zijn geen kosten of andere voorwaarden.

Nog geen lid? Maak het lidmaatschap nu gelijk nu in orde en wees er voortaan ook bij.

Inschrijfformulier

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.