Online training: Het nieuwe omgevingsrecht 2022 – de Omgevingswet

Aan de slag met de nieuwe Omgevingswet

Wat je leert

Na deze training weet je hoe de nieuwe wetgeving is ingericht, op welke onderdelen en in hoeverre de nieuwe regelingen zowel procedureel als materieel een wijziging inhoudt ten opzichte van de huidige wet- en regelgeving, welke procedures gaan gelden en hoe je daarop eventueel nu al kunt inspelen.


Prijs

€600,- exclusief BTW
✔ Inbegrepen in lidmaatschap

Locatie

Volg deze training live via je computer of achteraf via de kennisbank voor leden

Datum

16 september 2021


Toelichting en achtergrond

In 2022 wijzigt het omgevingsrecht ingrijpend. De Omgevingswet treedt in werking. Deze stelselwijziging in het omgevingsrecht wordt wel gezien als één van de grootste wetgevingsoperaties in de geschiedenis van Nederland. Beoogd is een nieuwe wet waarin 26 wetten uit het huidige omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, milieu, natuur etc.) moeten opgaan. Doel is een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving in beleid en besluitvorming, een vergroting van bestuurlijke afwegingsruimte, een versnelling van besluitvorming en een vergroting van de inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht.


Waarom deelnemen?

De nieuwe Omgevingswet gaat per 2022 in. In je functie is het van belang dat je goed bent voorbereid op de komst van deze nieuwe wet.  Deze training behandelt in 1 dag alle relevante informatie die je nodig hebt om je werk goed te kunnen blijven doen.


Programma

TIJD ONDERWERP
09.30Instrumenten binnen de Omgevingswet met onder andere omgevingsvisie, programma, omgevingsplan, omgevingsvergunning, omgevingswaarden
Bouwen onder de Omgevingswet, afwijken van omgevingsplan, milieubelastende activiteit

Procedures, participatie en rechtsbescherming

Onteigening, nadeelcompensatie

Overgangsrecht

Rechtsbescherming

Digitalisering

Vragen, tips en samenvatting
12.30 Einde

Trainer

Jaap IJdema, Advocaat & Partner bij Advocatenkantoor Adiaanse van der Weel.

Jaap voltooide in 1992 zijn rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds 1994 werkzaam als advocaat bij Adriaanse van der Weel, waar hij zich heeft toegelegd op ruimtelijke ordening, milieurecht en bestuurlijke handhaving. Jaap is in 2002 toegetreden tot de maatschap. Hij heeft de postdoctorale specialisatieopleiding Omgevingsrecht aan de Grotius Academie afgerond. Vanuit zijn specialisaties staat Jaap veelvuldig overheden en grotere bedrijven bij en trad hij in die hoedanigheid eerder al op bij een aantal omvangrijke handhavingszaken. Jaap staat bij collega’s bekend als een uiterst vakbekwaam en creatief handhavingsjurist die zich kan meten met de Nederlandse top.

Voor wie?

Alle medewerkers bij de gemeente, provincie of waterschap die met omgevings- en vastgoedvraagstukken in aanraking komen, in het bijzonder als het gaat om omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen.


Meld je aan

Ben jij of is jouw organisatie lid van GemeentenNL? Dan kun je gratis deelnemen. Nog geen lid? In dat geval betaal je voor eenmalige toegang.

Inschrijfformulier

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.