Online training: Het nieuwe omgevingsrecht 2022 – de Omgevingswet

Aan de slag met de nieuwe Omgevingswet

Na deze training weet je hoe de nieuwe wetgeving is ingericht, op welke onderdelen en in hoeverre de nieuwe regelingen zowel procedureel als materieel een wijziging inhoudt ten opzichte van de huidige wet- en regelgeving, welke procedures gaan gelden en hoe je daarop eventueel nu al kunt inspelen.

Volg deze training live via je computer of achteraf via de kennisbank voor leden

17 september 2020

Toelichting en achtergrond

In 2022 wijzigt het omgevingsrecht ingrijpend. De Omgevingswet treedt in werking. Deze stelselwijziging in het omgevingsrecht wordt wel gezien als één van de grootste wetgevingsoperaties in de geschiedenis van Nederland. Beoogd is een nieuwe wet waarin 26 wetten uit het huidige omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, milieu, natuur etc.) moeten opgaan. Doel is een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving in beleid en besluitvorming, een vergroting van bestuurlijke afwegingsruimte, een versnelling van besluitvorming en een vergroting van de inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht.

Waarom deelnemen?

De nieuwe Omgevingswet gaat per 2022 in. In je functie is het van belang dat je goed bent voorbereid op de komst van deze nieuwe wet.  Deze training behandelt in 1 dag alle relevante informatie die je nodig hebt om je werk goed te kunnen blijven doen.

09.30Instrumenten binnen de Omgevingswet met onder andere omgevingsvisie, programma, omgevingsplan, omgevingsvergunning, omgevingswaarden
Bouwen onder de Omgevingswet, afwijken van omgevingsplan, milieubelastende activiteit

Procedures, participatie en rechtsbescherming

Onteigening, nadeelcompensatie

Overgangsrecht

Rechtsbescherming

Digitalisering

Vragen, tips en samenvatting
12.30 Einde

Alle medewerkers bij de gemeente, provincie of waterschap die met omgevings- en vastgoedvraagstukken in aanraking komen, in het bijzonder als het gaat om omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen.