Event: Kwetsbaren uit de crisis

Kwetsbaren uit de crisis

De coronacrisis zet de bestaanszekerheid van veel mensen onder druk. De al groeiende problematiek wordt door deze crisis extra versneld. Als we nu niets doen dan lopen meer mensen kans om op forse achterstand te komen en kun jij als professional de druk straks niet meer aan. Neem online deel aan dit hybride event en leer van anderen hoe zij deze crisis aanpakken.

Grote veranderingen

De huidige crisis heeft een grote impact op onze samenleving, op de kwetsbaren en jouw werk als professional. Het heeft impact nu en in de toekomst. Dat geldt voor mensen die maatschappelijk al op achterstand staan, maar ook voor mensen die vanwege de economische crisis in de problemen komen. Banen staan op de tocht, in gezinnen en relaties lopen emoties hoog op, er is meer huiselijk geweld, ouderen komen in een groter isolement en meer mensen raken maatschappelijk achterop.

De bestaande scheidslijnen van de regievoering en de manier van werken in het werkveld zijn nu scherper zichtbaar. Het maakt ons duidelijk waar we voorbereid zijn en waar nog onvoldoende. Het toont ons waar het werk uiterst complex is geworden, te complex om de nieuwe stroom kwetsbaren op te vangen. Waar en hoe zal jouw werk veranderen?

Deze crisis toont ook kracht waar we op kunnen voortbouwen. Door corona is de solidariteit in de samenleving gegroeid en is er meer bereidheid om elkaar te helpen. Het laat ons inzien dat er meer veerkracht en bereidheid is om elkaar te helpen. Hoe kunnen we deze groeiende kracht en onderlinge samenhang in de samenleving zó inzetten dat ook de meest kwetsbaren hier steun aan ontlenen?


Datum

12 oktober 2021

Deelnemers

Maximaal 150 personen

Locatie (online)

Het is een hybride event, dat we online streamen vanuit de studio in Nieuwspoort te Den Haag. Meld je aan voor online deelname.

Prijs

€600,- exclusief BTW
(gratis voor leden)


Wat je kunt verwachten

Dit event is er om jou als professional en jouw organisatie voor te bereiden op nu en de toekomst. Je inzicht te geven in de impact van de huidige crisis op jouw werk, welke toename jij kunt verwachten en hoe jouw werk verandert. Ervaren professionals brengen je in de juiste positie om de grote gevolgen op te vangen en desastreuze klappen te voorkomen. We bieden jou de tools om voorbereid te zijn op de veranderende samenleving en we geven de handvatten om nieuwe groepen kwetsbaren optimaal te helpen.


Na afloop van dit event…

 • handel je preventief en bestrijd je geen symptomen meer
 • heb je vertrouwen in de toekomst en weet je wat komen gaat
 • heb jij inzicht in de impact van deze crisis op kwetsbaren, jouw werk en het sociale werkveld
 • ben je voorbereid op de toenemende druk in jouw werk
 • ken je de wijze lessen van deze huidige crisis
 • weet je hoe je kwetsbaren kunt helpen en ondersteunen

Ochtendprogramma – De Visie

TIJDONDERWERP
09.30OPENING EN WELKOM
Dagvoorzitter Fadime Örgü geeft een toelichting op programma, techniek, vragen en deelt haar visie op het thema
09.40ONTWIKKELINGEN – De impact op kwetsbaren en het werkveld
De huidige crisis laat zijn sporen na in onze (veranderende) maatschappij, kwetsbaren en je werk. Het werk met kwetsbaren is crucialer dan ooit te voren. Deze bijdrage geeft antwoord op: Welke impact de huidige crisis op kwetsbaren en het werkveld heeft? Wat zijn de huidige en toekomstige gevolgen voor jou als professional en de gevolgen voor de kwetsbaren.
10.15UIT DE PRAKTIJK – Kansen in crisistijd (Van werken met het systeem naar werken langs het systeem)
Het huidige systeem en de veranderende maatschappij kun je niet zomaar veranderen. Maar jij als organisatie en werker wel om het verschil te maken. Deze expert geeft een kijkje in de keuken welk belangrijk inzicht zij hebben en hoe zij als organisatie een duurzame oplossing voor kwetsbaren hebben weten te realiseren. Daarnaast nemen ze je mee in de (positieve) gevolgen hiervan.
10.50PAUZE
11.10KEYNOTE SPREKER – De lessen van deze crisis voor onze toekomst
De huidige crisis brengt onze manier van werken en dat van onze huidige regievoering rondom kwetsbaren aan het licht. Het maakt de bestaande scheidslijnen scherper zichtbaar. Waar faalt onze regievoering vandaag de dag en welke lessen leren we? En veel belangrijke nog: hoe vangen we de toename vervolgens duurzaam op?
12.00SAMENVATTING EN DISCUSSIE
Na de keynote is er gelegenheid tot discussie, vragen en vertaling naar eigen situatie. Fadime voegt een aantal prikkelende stellingen en vragen toe.

Middagprogramma – De Praktijk

TIJDONDERWERP
13:30WELKOM EN UITLEG door Fadime Örgü
13.45WORKSHOPS – Kies de workshop die bij jou past
1. WORKSHOP – Van systeemdenken naar kwetsbaren central
Hoe kunnen we de mensen krachtig maken en interne relaties sterker maken. In deze workshop gaan we van systeemdenken en vinkjes zetten terug naar de kwetsbaren, naar het mensdenken. Hoe pak je dit als organisatie en professional aan? Wat moet je weten over kwetsbaren en waar kun je hen krachtig maken. Hoe houd je ze in beeld?
2. WORKSHOP – Werk maken van duurzame regie & samenwerking
Het ochtendprogramma heeft jou inzichtelijk gemaakt waar onze regievoering en manier van samenwerken onvoldoende voorbereid is. Onze huidige crisis vraagt om nieuwe manieren van werken. In deze workshop geven we jou de tools om duurzaam de regie te pakken. Je weet hoe je kunt handelen in een veranderende samenleving met nieuwe groepen kwetsbaren.
3. WORKSHOP – Nieuwe organisatievormen door Baudouin Knaapen van WijkAdvies
De werkgroep Kracht van Kwetsbaarheid heeft een jaar lang gewerkt aan nieuwe organisatiemodellen om de toename van het aantal kwetsbaren en daarmee de toegenomen druk op de eigen medewerkers aan te kunnen. Zij bespreekt de belangrijkste scenario’s en passende organisatievormen.
4. WORKSHOP – Kwetsbaarheid onder controle door Eric Edens van Gemeente Almere
De werkgroep Kracht van Kwetsbaarheid heeft een jaar lang gewerkt aan de wijze waarop we met elkaar nieuwe vormen kunnen bedenken om kwetsbaarheid terug te dringen en hoe we de nu nog toenemende kwetsbaarheid als organisaties kunnen beheersen. Zij bespreken welke scenario’s zij zien en manieren om dit te organiseren.
14.45AFSLUITING EN START NIEUWE WERKGROEPEN
We vatten de inhoud van de workshops samen en bespreken wat we hebben bereikt. Daarna heten we de deelnemers aan de nieuwe werkgroepen welkom. Tenslotte kijken we vast vooruit naar het komende jaar.

Zij nemen ook deel

Heb jij te maken met kwetsbare burgers, leefbaarheid, veiligheid, zorg binnen jouw organisatie? Of wil je gewoon meer weten over hoe je van een maatschappelijk probleem een kans maakt? Ontmoet:

 • de andere leden van GemeentenNL
 • managers, teamleiders, coördinatoren, regisseurs en hoofden sociaal domein, jeugdzorg, wonen, burgerzaken, klantenservice
 • beleidsadviseurs van gemeenten, publieke uitvoeringsorganisaties, woningcorporaties en zorg
 • bestuurders, directie en toezichthouders
 • coördinatoren, adviseurs, programmamanagers
 • wetenschappers, adviseurs en marktpartijen met kennis van het thema

Meld je aan

Ben jij of is jouw organisatie lid van GemeentenNL? Dan kun je gratis deelnemen. Nog geen lid? In dat geval betaal je voor eenmalige toegang.

Inschrijfformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.