DE KRACHT VAN KWETSBAARHEID (online event)

Werkgroep De Kracht van Kwetsbaarheid

Jouw werk neemt toe en wordt complexer omdat er steeds meer kwetsbare personen zijn. Om te voorkomen dat dit probleem groter wordt, moet je het van een andere kant bekijken. Want kwetsbaren zijn een kans om jouw werkdruk te verlagen en buurten beter te maken. Bezoek dit online event dat alweer voor de derde keer plaatsvindt en leer van anderen hoe je dit aanpakt.

Draai het om

Door het probleem van kwetsbare personen om te draaien levert het jou voordelen op. Dan kost het je minder tijd, wordt de sociale samenhang groter en wordt jouw werk leuker. Denk bijvoorbeeld aan de rol die de kwetsbare bewoner kan spelen in het creëren van een prettige leefomgeving. Of werk samen met bewoners om de veiligheid in de buurt te verbeteren. De praktijk toont aan dat dit voor iedereen haalbaar is, als je maar de juiste stappen zet.

27 oktober 2020

Deelnemers

Maximaal 80 personen

Volg deze training live via je computer, tablet of smartphone

(gratis voor leden)

Wat je kunt verwachten

Dit event biedt jou de handreikingen en beste voorbeelden uit de praktijk. Je zult zelf ervaren hoe je gebruik kunt maken van de kracht van kwetsbaarheid. Andere organisaties vertellen hoe zij dit hebben aangepakt en wat het heeft opgeleverd. En jij krijgt concrete aanpakken en tips voor jouw situatie.

Ochtendprogramma en sprekers

09.30OPENING EN WELKOM
Dagvoorzitter Fadime Örgü geeft een toelichting op programma, techniek, vragen en deelt haar visie op het thema
09.40TRENDS EN VISIE door Hamit Karakus, algemeen directeur van Platform 31
Overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en een blik op de toekomst. Na de presentatie volgt een interview door Fadime en kunnen deelnemers meedoen aan het gesprek.
10.15KWETSBAARHEID ALS KANS IN DE WIJK door Ronald Simons, oprichter Zellef: het lef om echt jezelf te zijn
Ronald spreekt over het verbinden van kwetsbaarheid en kracht in wijken. Hoe vergroot je het eigenaarschap van mensen in de wijk? Dit kan met minimale professionele inzet. Fadime stelt Ronald een aantal indringende vragen en gezamenlijk maken we de vertaling naar de praktijk.
10.50PAUZE
11.10KEYNOTE SPREKER is Prof dr Jeannette Waegemakers Schiff, Faculty of Social Work University of Calgary
Onderzoek toont aan dat de meerderheid van de eerstelijnswerkers kampt met burnout, stress of PTSS. Zij staan vooraan bij het helpen van kwetsbare personen. Maar wie is er dan eigenlijk kwetsbaar: de vrager of de aanbieder? Een overzicht van theorie, visie, onderzoek en praktische aanbevelingen.
12.00SAMENVATTING EN DISCUSSIE

Middagprogramma en sprekers

13.00OPENING Middagprogramma door Fadime Orgü
13.05RESULTATEN WERKGROEP door Kim Oude Luttikhuis, strategisch adviseur wonen en zorg bij Gemeente Berkelland
De werkgroep bespreekt haar nieuwe integrale aanpak die van de toename van kwetsbare personen een kans maakt in plaats van een probleem.
13.25Q&A met organisaties over de kracht van kwetsbaarheid
We spreken diverse organisaties over hoe je gebruik kunt maken van de kracht van kwetsbaarheid. Bekijk deze vooraf opgenomen video’s en ontdek hoe zij dit hebben aangepakt, wat het hen heeft opgeleverd en welke waardevolle tips ze voor jou hebben. De video’s kun je tevens terugvinden in de kennisbank voor leden.
13.45CASE BESPREKING door Ferry Nekkers, country manager iLOQ
Hoe zorg je dat bewoners zich thuis veilig voelen? Discussieer mee naar aanleiding van cases uit de praktijk over veilig wonen voor kwetsbare groepen. Maak kennis met innovaties waarmee je de beveiliging van een wooncomplex eenvoudig kunt realiseren.
14.10Q&A met organisaties over de kracht van kwetsbaarheid
14.30KICK OFF NIEUWE WERKGROEPEN
De nieuwe werkgroepen gaan aan de slag met een vraagstuk over de kracht kwetsbaarheid. Leden komen gedurende een jaar eens in de 3 maanden 2 uur bij elkaar en bedenken een nieuwe integrale aanpak, methode of techniek die van de toename van kwetsbare personen een kans maakt in plaats van een probleem. Op het event van 2021 presenteren zij hun resultaten.
15.00AFSLUITING
Samenvatting, vervolg en virtuele toast

Zij nemen ook deel

Heb jij te maken met kwetsbare burgers, leefbaarheid, veiligheid, zorg binnen jouw organisatie? Of wil je gewoon meer weten over hoe je van een maatschappelijk probleem een kans maakt? Ontmoet:

• de andere leden van GemeentenNL
  • managers, teamleiders en hoofden sociaal domein, wonen, burgerzaken, klantenservice
  • beleidsadviseurs van gemeenten, publieke uitvoeringsorganisaties, woningcorporaties en zorg
  • bestuurders, directie en toezichthouders
  • coördinatoren, adviseurs, programmamanagers
  • wetenschappers, adviseurs en marktpartijen met kennis van het thema