Online Basistraining WMO 2015

basistraining WMO GemeentenNL

Binnen de landelijke wet WMO heeft iedere gemeente de ruimte om het beleid op een eigen lokale manier in te vullen. De gemeente heeft de regierol en is daarmee een belangrijke partner. De WMO gaat niet alleen over de mensen die zorg nodig hebben, de WMO gaat over de hele (participatie) samenleving. Het is belangrijk om de inhoud en reikwijdte van de WMO te kennen zodat je weet wat er wel en niet kan.

Na deze training ben je op de hoogte van de hoofdlijnen van de Wmo en aanverwante wetten. Je kent de (on)mogelijkheden die er binnen de WMO zijn die voor jou van belang zijn. Ontdek dat er lokale verschillen kunnen zijn en leer hoe je hiermee om kunt gaan. Wanneer moet iemand verhuizen of kan er toch een traplift geplaatst worden? Wanneer is de woningaanpassing nou eigenlijk voor rekening van de gemeente en wanneer voor de corporatie? Wie zorgt voor de opslagruimte voor de scootmobiel? Waarom krijgt de inwoner die overlast veroorzaakt in de wijk geen begeleiding? Hoeveel eigen bijdrage moet de huurder betalen? Wie komen wel of niet aanmerking voor dagbesteding, beschermd wonen en dergelijke? En natuurlijk is er ruimte om met je casussen aan de slag te gaan!

Volg deze training live via je computer of achteraf via de kennisbank voor leden

15 april 2021

09.00 Inhoud van de WMO 2015, inclusief de terminologie
09.15 De ‘kanteling’ in het kader van de WMO
09.30 Hoofdtaken van de gemeente
09.45 Relatie met andere wetten
10.00Relatie woningcorporaties en gemeenten
10.30Pauze
10.45 Persoonsgebonden budget
11.00 Woningaanpassingen
11.15 Vervoersvoorzieningen
11.30 Vormgeving in de praktijk (sociale wijkteams)
11.45 Bijzondere bijstand en de WMO
12.00 Financiële aspecten van de WMO
12.15 Laatste ontwikkelingen
12.30Samenvatting, vragen en afsluiting

Trainer

Onze trainer is Norbert Strijker.  Met een achtergrond als ergotherapeut is hij sinds 2003 actief in het sociaal domein waar hij zich met name bezig heeft gehouden met de WMO en de Jeugdwet.  Hij wordt enthousiast van vraagstukken op het snijvlak van inhoud en innovatie en zet graag zijn tanden in de uitdagingen die we tegenkomen in het sociaal domein.  Norbert werkt op het snijvlak van uitvoering, beleid en inkoop bij gemeenten. Ook ondersteunt hij regelmatig zorgaanbieders in hun zoektocht naar matching met de regels. Daarnaast weten veel organisaties hem te vinden voor lastige casussen. Daarnaast verzorgt hij regelmatig kennissessies en cursussen.

Je bent werkzaam in het sociaal domein en betrokken bij de uitvoering van de WMO. Ook als je geïnteresseerd bent om met de WMO aan de slag te gaan, is deze training een goede keuze.

Ben jij of is jouw organisatie lid van GemeentenNL? Dan kun je gratis deelnemen. Nog geen lid? In dat geval betaal je voor eenmalige toegang.